SUSTIN CAMPANIA

SUSTIN CAMPANIA

miercuri, 17 decembrie 2008

Lecţia de pian

Acum vreo 4 ani, soţul meu a venit acasă cu ... o pianină!
Mirare, mare bucurie şi vise, căci noi doi nu aveam astfel de indeletniciri, doar ca dorinţe irealizabile, în vârtejul zilelor de astăzi!
Şi a crescut Anastasia şi a venit vremea să ia lecţii de pian. Aşa că acum, ori de câte ori vorbesc la telefon se aud acorduri mai mult sau mai puţin armonioase de pian. Ori de câte ori vin sau plec aud de afară acorduri mai mult sau mai puţin armonioase de pian. Ori de câte ori spăl vasele aud acorduri mai mult sau mai puţin armonioase de pian... Nu, nu mă credeţi de tot.
Asta se întâmplă, e adevărat, deseori şi mă bucură nespusă această stare a lucrurilor. Îmi pare un lucru atât de important, mai ales că la un moment dat, părea că drăguţa noastră fetiţă nu va face o pasiune pentru pian.
Şi, pentru ca bucuria mea să fie deplină, domnul profesor este la rându-i foarte mulţumit de Anastasia şi îşi propune să lucreze cu ea ceva piese chiar un pic mai dificile, ţinând cont că este abia primul ei an de studiu.
Şi, dragii mei, mă uit la ea, o ascult şi nu-mi pot crede urechilor şi inimii câtă bucurie îmi dă cântecul ei, veselia şi bucuria cu care ea cântă, nerăbdarea de a descifra şi a învăţa cât mai repede piesa cea nouă! La început mi-am zis că vom învăţa amândouă odată, eiii, de unde atâta succes? Eu nu aveam nicicum la dispoziţie timpul pe care îl avea ea şi în plus ... nu se compară "bătrâneţea" mea cu tinereţea ei şi deci nici viteza cu care ea prindea din zbor iar eu bâjbâiam continuu. Aşa că m-am liniştit, mă voi bucura de ea, cu ea, pentru şi prin ea.
Nu pot uita, emoţia mea la examenul ei de intrare la Şcoala Populară de Artă. Un examen extrem de uşor, îmi veţi spune şi la fel vă voi spune şi eu acum, dar atunci... Şi tot freamătul meu de la uşă a fost oarecum spulberat din prima clipă la intrare când delicatul domn profesor examinator atunci, îndrumător astăzi, a exclamat încântat de codiţele şi rochiţa Anastasiei. Iar mai apoi când i-a auzit vocea de o tonalitate neaşteptat de joasă pentru o fetiţă cu codiţe a fost de-a dreptul cucerit de ineditul persoanei ei. Aşa că, după testarea de rigoare i-a comunicat, încă de atunci, că pe ea o va lua el în grupa lui.
Atunci n-am înţeles bucuria şi mirarea profesorului dar mai apoi, rememorând cadrele de afară, mi-am dat seama că toate fetiţele prezente acolo erau... în pantaloni. Nu vreau eu să spun mai multe, căci spune totul întâmplarea în sine. Firescul şi "charmul" fetiţelor sunt orice ar fi rochiţele şi fustiţele. Iar un bărbat, artist mai ales învăţat cu frumosul, va şti să aprecieze şi să se "lase cucerit" de prezenţa frumosului în această formă.
Să vă mai spun că acest profesor este o binecuvântare pentru Anastasia pentru modul lui delicat de a fi şi mai ales pentru interminabila răbdare. Am fost de faţă la o lecţie în care, nu ştiu ce era cu fata mea, dar mai mult era pe lângă pian, şi cu toate acestea a dat dovadă de o răbdare mai mare ca a mea, de o stare de stăpânire de sine, mult superioară mie şi asta nu pentru că eram eu de faţă ci pentru că aşa este el. Chiar şi când nu am stat de faţă Anastasia nu s-a plâns niciodată de el, că ar ţipa sau ar lua-o mai dur, aşa cum mai aud pe holuri de pe la alte uşi!
Chiar mi se plângea o prietenă că ai ei copii nu au tragere de inimă deloc spre pian din cauză că profesorul ţipă în continu la ei şi atunci am înţeles mai bine ce binecuvântare pe noi să aibă, cel puţin pentru început un astfel de profesor îndrumător!
Şi pentru că am scris prima postare pe tema pianului am trecut în lista de bloguri o mămică pianistă, Sabina Ulubeanu - Armonii, pe care am descoperit-o la Irina - Dulce casă. Este iată o altă lume care ni se deschide, eu una sufăr enorm înăuntrul meu pentru "educaţia tehnicistă" pe care ne-au dat-o vremurile copilăriei noastre comuniste. Admir de aceea sincer pe cei din generaţia mea sau mai tineri care au urmat drumul artei şi mai ales când e vorba de formele clasice de artă şi nu neapărat cele foarte moderne, pe care de multe ori, recunosc, nu le pot gusta sufleteşte.
Şi v-am scris toate acestea, pentru că n-am avut somn, aşa mi-a făcut bebeluşul acesta din primele luni, dacă mă trezeam la un moment dat în noapte îmi sărea somnul. Apropo, vreo 3 ecografii ne anunţă încă ... un băiat! Doamne ajută!

3 comentarii:

  1. Ii urez Anastasiei sa cante cu multa pasiune si bucurie la pian si iti spun tie, Iuliana, cat de mult te inteleg si cat de minunata si plina de emotie este starea mamei care isi priveste copilul descoperind si simtind muzica. Am trairi asemanatoare cu ale tale pentru baiatul meu care a inceput sa studieze chitara de curand iar acum cantam impreuna colinde. Si inca ceva: sa fie un baietel binecuvantat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe apa veşnic curgătoare a vremii iată s-a scurs încă un an. În locul lui, altul nou ne stă înainte. Anul 2009. În faţa acestui sfârşit şi început de an nou, fiecare dintre noi avem datoria de a socoti tot ce am săvârşit de-a lungul anului care iată a trecut şi, poate, al vieţii noastre întregi, pentru mântuirea noastră sufletească, dar şi pentru aceea a semenilor noştri.
    La acest sfârşit de an să ne aducem înaintea ochilor faptele vieţuirii noastre pe acest pământ. Ele, legate unele de altele, alcătuiesc un lanţ nesfârşit din care vor face parte şi faptele ce se vor săvârşi în viitor.
    Să desprindem din faptele de ieri un îndreptar pentru faptele de azi şi pentru cele de mâine. Lucrul acesta va fi posibil numai după ce vom înţelege rostul celor întâmplate în anul care iată a trcut. Cernerile, suferinţele, înfrângerile de ieri, ne dau posibilitatea de a ne feri, de al răbda pe cele viitoare.
    Biruinţele de ieri ne conduc spre cele de mâine.
    Dacă ne călăuzim după lumina Evangheliei, tot ce am învăţat în scurgerea vremii ne va ajuta în alegerea celor bune şi îndreptarea sau îndepărtarea celor rele.
    Să ne "monitorizăm" calea pe care am făcut-o până aici, deoarece numai aşa vom cunoaşte drumul pe care-l mai avem de străbătut. Să punem deci, un început nou şi bun în toate şi o hotărâre neclintită pentru mai multă statornicie şi strădanie pe calea Domnului.
    "Veghe neadormită" este urarea Sfinţilor Părinţi adresată tuturor credincioşilor care au pus un nou început vieţii lor pe acest pământ.
    Să sfârşim anul 2008 şi să începem anul 2009, tinzând spre o astfel de "veghe neadorimită"

    Vă doresc tuturor să fiţi lumini în noul an, să fiţi mai buni, mai fericiţi şi mai aproape de Domnul, Lumina lumii. Un An Nou încununat cu infinte desfătări Cereşti, să aveţi parte de tot ceea ce poate fi mai frumos şi mai binecuvântat !
    Dumnezeu să vă binecuvinteze şi să vă facă o binecuvântare pentru ceilalţi!
    Avem nevoie de inimi curate în care Hristos să se oglindească pentru a-l primi şi iubi pe fratele nostru. Când vorbesc două inimi curate este bucurie, este pace, este o mare minune.
    Să nu uităm că Hristos ne iubeşte mai presus de tot şi ne cere acelaşi lucru, să iubim.
    La cumpăna dintre ani, să ne gândim la toatre acestea!

    La mulţi ani dragii mei!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-au cazut ochii pe cele scrise de tine despre fetita ta si lectiile de pian.

    Fata mea mai mica a luat lectii de pian de la 5 ani. Pentruca foloseste amindoua partile de creier pianul este un instrument care dezvolta creierul si fetita ta va fi buna si la matematica...

    Plus ca tinind copii ocupati ci lucrurile bune, ii feresti de lucruri rele. Unii parinti se obosesc spunind copiilor doar ce nu e bine sa faca...un parinte bun ii va spune, arata si il va tine pe copil ocupat cu lucruri bune...si este exact ce vad ca faci cu fetita ta.

    Binecuvintari sfinte...

    RăspundețiȘtergere